Hygiene på tur

Hygiene på tur

Dette er hvordan du håndterer alle de «ekle» tingene på tur!

Når vi først går inn i tur- og campingverdenen, er vi på en måte som gigantiske babyer. Vi må stort sett lære oss alt på nytt, om hvordan man skal holde seg ren. Men som voksne mennesker jobber vi hardt for å skjule at vi faktisk bæsjer. Hvis du er som meg, vil du sannsynligvis heller tygge glass enn å spørre en annen turgåer om hvordan man bæsjer ute eller generelt personlige hygienetips!

Det er imidlertid viktig å vite hvordan man skal gå på do ute i naturen. Selv om det ikke er så farlig å lukte vondt, er det en annen ting å ende opp med en ekkel magesyke i midten av ingensteds fordi du ikke visste bedre.

La oss derfor gå igjennom alle personlige hygienesituasjoner du kan komme til å trenge i naturen!

Forbered deg på en sporløs ferdsel

Når du er ute i naturen, er det lett å ikke tenke på hva som skjer med avfallet ditt. Men vi må huske den varige innvirkningen vi kan ha på det naturlige miljøet.

Det er ditt ansvar på tur å forlate stier og campingplasser nøyaktig slik du fant dem ved å følge de seks reglene for sporløs ferdsel:

  1. Planlegg og forbered deg
  2. Beveg deg og slå opp leir på slitesterkt underlag
  3. Kast avfallet på riktig måte
  4. Minimer hvor du lager bål (vær forsiktig med ild)
  5. Respekter dyrelivet
  6. Ta hensyn til grunneiere og andre på tur

Den beste måten å holde seg hygienisk på er å følge den gylne regelen: Vær alltid forberedt med de riktige forsyningene som ikke gir spor.

Ved å følge sporløs ferdsel prinsippet, gjør du ditt for å beskytte villmarken slik at fremtidige turgåere også kan nyte den samme uberørte skjønnheten du kan nyte.

Beveg deg sporløst og hold deg ren

Hygiene er en av de mer utfordrende aspektene ved sporløs ferdsel. Å holde deg og det du ha med deg rent involverer kjemikalier og avfall. I tettsteder og byer har vi anlegg som kloakkrenseanlegg og resirkuleringssentere for å rense kjemikalier. Imens ute i villmarken? Ikke så mye. Det er derfor du trenger å utdanne deg selv om hva slags personlig pleieprodukter du tar med deg ut i villmarken, samt måten du bruker dem på, for å ikke forurense naturen.

Jeg husker på min første lengre skogstur, at jeg nettopp var ferdig med å pusse tennene. Jeg visste ikke hvor jeg skulle spytte tannkremen, så jeg fikk panikk og bare spyttet den ut på bakken. Jeg visste at jeg hadde gjort feil, men jeg ante ikke hva annet jeg skulle gjøre. I disse dager spytter jeg den i søppelposen min og holder på den til jeg kan legge den i søppelbøtta.

Mange gjør feil når de først begynner å gå tur, slik jeg gjorde. Men jo mer du utdanner deg selv og stiller dumme spørsmål, jo raskere lærer du og jo mindre innvirkning vil du ha på turstien.

Ok så la oss hoppe inn i alt du trenger for å holde deg ren på stien uten å etterlate spor.

Bæsj, tiss og dopapir

Når du trenger å tisse, finn et sted minst 70 voksentrinn (60 meter) fra en hvilken som helst vannkilde og la det renne.

Det å bæsj er mer komplisert. Når naturen kaller, må du grave et 20 cm dypt hull minst 70 skritt fra leiren din, stien og eventuelle vannveier. Det beste stedet er et sted med sol med løs jord fordi disse forholdene vil gjøre at avfallet brytes ned mye raskere.

Det er ingenting verre enn å prøve å grave et hull med en pinne, spesielt når du prøver å bryte igjennom frossen eller hard bakke. Så skaff deg en sammenleggbar dopade i forsterket nylon, så har du et 5-stjerners toalett på kort tid.

Mer herdede folk kan klare seg med blader, men jeg er bare ikke klar til å gi opp dopapir helt enda. Det er en god idé å oppbevare rullen i en vanntett pose eller en spesiallaget vanntett toalettrullholder som Ultra-Sil Outhouse. Ultra-Sil Outhouse kan henges på en tregren i nærheten av det nygravde hullet, og den sterke reflektrerende fargen hjelper deg å finne tilbake til hullet på kvelden, eller at andre holder seg vekk.

Pass på at du fyller inn alle toaletthullene dine ordentlig. Ingenting er verre enn å tråkke i dritt. i visse tilfeller kan du begrave toalettpapir, eller enda bedre brenne det på bålet, til stor forskrekkelse fra de du er med på tur. Men den beste praksisen er å ta det med seg i en tett forseglet pose!

Vasking ute

Vær oppmerksom på hva slags såper og toalettsaker du bruker. De fleste vanlige såper inneholder fosfater, som kan fremme algeoppblomstring i elver og innsjøer. Se derfor etter Leave-No-Trace-vennlige produkter som våre biologisk nedbrytbare og fosfatfrie Trek & Travel-såper.

Tøm ut alt såpevann på bakken ca. 70 skritt unna vannveier. Spre vannet så bredt som mulig.

Håndvask

Det er mer sannsynlig at du får magesyke på en campingtur enn når du er hjemme. Ikke glem å vaske hendene etter toalettbesøk og når du håndterer mat.

Når du har god tilgang til vann, sett opp en liten håndvaskstasjon med en Pack Tap drikkesek og sea to summit alt i en såpe

Hvis du ikke har mye vann til overs, ta med deg en håndvask gel i lomma.

Kroppsvask

Selv om du kanskje må gi avkall på noe luksus på en campingtur eller fottur, trenger ikke en dusj å være en av dem. Hvis du har tilgang på en god del vann, kan du ta en forfriskende turdusj og vaske deg med vår alt i en såpe, med lukt av sitron eller duftfri. For å spare miljøet mest mulig, prøv å holde såpen unna innsjøer og elver, selvom den er biologisk nedrytbar.

Er det for kaldt til å ta seg en dusj, da kan du ta deg en kattevask i stedet, rengjør kroppen din med noen komposterbare villmarksservietter.

Bli tørr igjen

Når du beveger deg fra sted til sted, vil du ikke ha et håndkle som tar evigheter å tørke. Hvis du legger et fuktig håndkle i sekken, vil det få alt til å stinke! Hvis du skal pakke for en tur i villmarken, burde du sørge for at du tar med et hurtigtørkende håndkle som Pocket Towel 

Tannpuss

Puss tennene på samme måte som hjemme, men spytt det ut i søppelposen og ta med deg den gamle tannkremen hjem. Selvfølgelig velger mange turgåere å bare spraye tannkremen ut over et så bredt område som mulig. Målet er å sørge for at du ikke spytter ut en stor klatt tannkrem rett på bakken. Litt søl gjør ingenting.

Mensen på tur

Kanskje du føler at hver gang du skal dra på camping, kommer mensen på et uønsket overraskelsesbesøk.

Før du drar ut i villmarken, kjøp en menskopp (og kanskje noe absorberende menstruasjonsundertøy). Du trenger bare å tømme koppen to ganger om dagen, og du kan rengjøre den med vann. Tøm den ut i et hull, rengjør koppen med såpevann og tøm det vannet i hullet også. Som alltid, fyll ut hullet før du går videre.

Hvis menstruasjonskopper ikke fungerer for deg, husk å pakke med eventuelle sanitærprodukter du bruker, og kanskje noen ekstra våtservietter.

Klesvask og tørking av klær

Hvis du bare skal på tur i noen dager, trenger du sannsynligvis ikke vaske klær. Men hvis du er på tur i en uke eller mer, kan stanken bli uutholdelig.

For å vaske klærne dine i villmarken, bruk en tørrpose eller en sammenleggbar vaskebalje, vann og litt Alt i en konsentrert såpe. Hvis du er på et sted med mye mygg, bør du vurdere å bruke den med sitrus lukt for å frastøte mygg naturlig. Vask klærne i vasken eller posen med såpen, tøm ut det skitne vannet og skyll med rent vann.

Når du er ferdig, vri dem grundig ut og heng dem ut til tørk på vår smarte 3,5 m, klypefrie klessnor (den veier bare 25 g og rulles sammen til den minste posen du kan tenke deg). Denne har høy synlighet – så du ikke kræsjer i den på vei til toalettet om natten.

Ikke vask klærne direkte i bekker eller innsjøer. Mikroplasten i syntetiske materialer – og til og med fosfatfrie, biologisk nedbrytbare såper – kan påvirke helsen til organismene i vannet.

Oppvask

Hold håndvaskstasjonen atskilt fra der du vasker oppvasken. Ikke bruk det samme vannet til begge, da det kan føre til krysskontaminering.

Bruk vår Alt i en såpe med en Sammenleggbar vaskekum. Skull av og bruk hendene eller en vaskebørste for å fjerne alt av matrester. Du kan også la kopper, bestikk og tallerkner ligge i vannet litt, for at matrestene skal falle ekstra lett av. For å tørke opp, pakk et mikrofibehåndkle som er lite.

SØPPELBEHANDLING

Ta bort alt avfall som ikke brytes ned i jorda med den slitesterke søppeltørrsekken. Denne lekkasjesikre tørrposen vil ikke søles i sekken din eller over hele campingplassen. Sett inn en plastpose og fest søppelposen på utsiden av sekken. Hold posen forseglet og borte fra matforsyningen når du camper for å unngå krysskontaminering og tiltrekke dyreliv.

Hva du ikke burde ta med deg

Store toalettartikler og vaskemidler

Når du pakker for en fottur, vil du holde sekken så lett og plasseffektiv som mulig. Ikke ta med store flasker med såpe eller toalettsaker. Se etter høykonsentrasjonsalternativer i små flasker i lommestørrelse i stedet.

Såpe med fosfat eller ikke biologisk nedbrytbare ingredienser

Såpe med fosfater og syntetiske materialer kan ødelegge den biologiske balansen i delikate villmarksøkosystemer. Selv om du heller ut såpevannet godt unna innsjøer og elver, er sjansen stor for at det til slutt ender opp i vannet på en eller annen måte. Det er best å ta med miljøvennlige alternativer.

Enten du er på din første eller femtiende fottur, kan vi alle lære mer om å være mer hygienisk og ansvarlig utendørs. Ha med deg de riktige produktene og ikke vær redd for å stille mer erfarne turgåere og campere dumme spørsmål om bæsj!

Se alle våre hygieneprodukter her

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.