Marmot fortress 2p i vinterlandskap

Produkttest Marmot fortress 2P

Vi har testet Marmot Fortress 2p firesesongstelt!
I denne testen har vi sett på funksjonen til teltet, med lufteluker, innganger, hva som er forskjellen på telt som er til firesesosngsbruk og tresesongsbruk. Hvor mye burde egentlig et telt veie?

Vi burker Marmot Fortress 2p som et eksempel på et firesesongstelt. Prisen på teltet ligger til 4500kr

 

Forskellen på firesesonger mot tresesonger:
Telt er laget for forskjellige bruksområder, årstider personer og mer. Behovet og hva du ønsker å bruke teltet til og når vet du best selv. Men skal du sikre deg 100% lønner det seg å gå for et telt som er designet for alle fire sesongene. Disse teltene har gjerne litt mindre ventilasjonsmuligheter, for å holde på kroppsvarme bedre. De er også bygd med litt tykkere stenger og festeløkker, slik at det tåler enda mer vind, vekten av snø og i gjennomsnitt er mer robust. De bese firesesongsteltene benytter seg også av kryssede stenger, som tåler langt mer slitasje en enkeltstående stenger. Det har andre fordeler også som bedre takhøyde, slik at du slipper å få innerteltet i ansiktet. De fleste av disse teltene er kuppeltelt.

Kuppeltelt:
Kuppeltelt er mer vindstabile og har gode luftemuligheter. De har ofte rettere vegger og består av to teltduker. Det gir også mulighet for enda bedre lufting på sommerdager med fint vær og gode varmegrader ved å kun benytte innerteltet. 

Tresesongstelt:
Det ligger i navnet, dette er telt som fungerer best Vår, sommer og Høst. De trives best i plussgrader, og har gjerne mer ventilasjonsmuligheter enn hva firesesongstelt har. Disse teltene kommer i alle fasonger, tunnel, tipi og kuppel. Med den vanligste tunnel. Disse teltene kan være lettere i vekt og konstruksjon. Tunnelteltene kommer gjerne med et fortelt hvor du kan lage mat og oppbevare ryggsekker trygt for vær og vind.

Hvor mye burde et telt veie:
Skal du på fottur, kanotur, skitur med pulk eller hundeslede? Behovet er avgjørende. Men i de fleste bøker Lars Monsen har skrevet, oppgir han at den perfekte vekten for fottur er 2,5kg. Helst bruker han presenning som tresesongstelt og det gir best ventilasjon også. Men igjen er dette etter behov, han er en mann som planlegger for uker og måneder ute i skogen, hvor vekt er helt avgjørende, for om han når målet eller ikke. Men velg etter lengde på tur, hvor villig du er til å bære, kan vekten eventuelt fordeles på flere personer på turen? Trenger du å bære det? Velg etter behov, men skal du på fottur er 2,5kg greit å sikte etter.

 Presenning som telt

Ventilasjon og dører:
Luftemuligheter er noe man må vurdere når man kjøper telt. Vinteren virker kanskje lang, men det er mest på sommeren, våren og høsten det virkelig kribler i magen etter å sove ute. Er det noe som kan gi en dårlig natt søvn er det et for varmt telt. Sola skinner rett på teltduken og det blir brått 30 grader på innsiden. Da er luftemuligheter helt avgjørende for hvor behagelig og godt man kan sove.

Når det kommer til å lufte i telt er det å skape en gjennomtrekseffekt det beste. Det burde også være mulig å regulere etter behov, ved å kunne lukke opp og igjen luftelukene. Det burde være myggnetting over lukene også, så du ikke blir spist opp av mygg og knott.

Når det kommer til dører er de fleste telt med kun en dør, den havner gjerne i fotenden og du må bruke lang tid på å komme deg inn og ut av teltet. Har du derimot to utganger og dere er to personer sparer det mye tid å kunne gå ut på hver deres ende og du trenger ikke vekke den andre for å gå på do om natten. Det finnes også tunelltelt med to utganger, som på samme måte gjør at man kan ha hver sin utgang.

Konklusjon:
Vår klare favorittelt type er kuppeltelt. De kan brukes i flest sesonger, har bedre bevegelsesfrihet. Ofte kommer de med to dører og har desidert best ventilasjonsmuligheter ved å kunne fjerne ytterteltet varme sommerdager.

Sjekk ut vårt utvalg av produkter som gir deg ly for natten

 

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.